Stegt grønkål med citrus

I disse tider arbejder vi her hjemme på at høste det sidste i højbedene. I forrige uge kom de sidste rødbeder op ad jorden. De blev til en hel bradepande ristede rødbeder i fine tern, smagsat med lidt olivenolie og timian. Det smager fantastisk som tilbehør til det meste! Nu er det ikke flere rødbeder tilbage og nu går vi i krig med den sidste grønkål.

Jeg føler mig virkelig heldig når jeg dag efter dag går ud i haven og plukker grønkål til vores måltider. Det er første gang jeg prøver at så grønkål, og det har virkelig været en succes! Det startede lidt træls med at jeg fik besøg af en masse larver der gik amok i min kål og jeg havde egentlig opgivet den. Men så fik jeg rådet at lade den stå og heldigvis for det. Larverne forsvandt hurtig igen og hele vinteren igennem har min grønkål skudt med nye, friske blad.

Udover grønkål fik jeg sidste år også sået både palmekål, rødkål og glaskål men dem havde jeg desværre ikke held med.

Jeg har to store højbed som nu er næsten klare til den kommende have-sæson. Jeg har ryddet dem for gammelt krat fra sidste år og gjort jorden klar til at så igen. Jeg har lagt asparges kartofler til forspiring i vindueskarmen og regner med at fylde det ene af bedene med kun kartofler. Jeg har købt grøntsags-frø til det andet bed, og i år springer jeg over al den kål jeg ikke lykkedes med sidste år. Jeg regner dog med at gentage successen med grønkål og rødbeder. Derudover bliver det spinat og en hel del krydderiurter.

Hvad med dig, dyrker du dine egne grøntsager? Og har du planlagt nogle nye spændende projekter til den kommende sæson?

Stegt grønkål med citrus

I sidste uge fik vi lavet Madklubbens grønkålssalat ikke mindre end to gange, dog i lidt forskellige udgaver. Jeg havde ikke granatæble men et par fine røde æbler som virkede fint som erstatning. Jeg brugte hasselnødder en dag og avocado en anden. Og det er jo det gode med opskrifter, de kan varieres og justeres efter hvad man har hjemme.

Nu skulle vi prøve noget nyt og til frokost, besluttede jeg mig derfor for at stege grønkålen. Frisk grønkål kan jo være lidt strid at få i munden, noget man kan gøre noget ved, gennem at massere den med olivenolie. Eller gennem at hakke den meget fint. Eller gennem at stege den. Det var sidste dag i dag før jeg skulle købe ind igen (bestiller på nettet i disse tider) og opskriften er derfor baseret på hvad jeg havde tilbage fra sidste uges indkøb. Heldigvis havde jeg et par økologiske citroner og græskarkerner, så jeg var godt hjulpet! Grønkål er jo ikke direkte en forårs-grøntsag, men med den friske smag af citron, fungerer opskriften fint også på denne del af året.

Opskriften giver 4 ret store portioner – server den gerne med f.eks. grillet laks.

Stegt grønkål med citrus

Portioner

4

portioner
Forberedelse

15

minutter
Færdig på

15

minutter

Ingredienser

  • 300 g frisk, renset grønkål

  • 2 spsk. olivenolie

  • saft og revet skal fra 2 økologiske citroner

  • 1 dl ristede græskarkerner

  • flagesalt

Sådan gør du

  • Start med at skylle grønkålen grundigt og fjern de tykke stilke. Tør den i et rent viskestykke eller ved hjælp af en salatslynge.
  • Varm olivenolien op i en stegepande og steg grønkålen i 4-5 minutter. Den må ikke falde helt sammen, men skal gerne have lidt ‘bid’ tilbage.
  • Rist undertiden græskarkernerne på en tør pande.
  • Vend grønkålen med presset citron, revet citronskal og de ristede græskarkerner. Smag af med salt.

En kommentar

  1. Pingback: Dhal - en antiinflammatorisk win-win - Malins Mad - nem og hurtig aftensmad

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*