Blue Zones – de blå zoner

Blue zones

The Blue Zones

Har du nogensinde hørt om “The Blue Zones”? Det er fem regioner rundt om i verden der er kendt for at have en usædvanlig høj koncentration af mennesker, der lever ikke blot et langt liv, men et langt og SUNDT liv. Livet hos disse mennesker indeholder en masse gode ingredienser, vi kan lade os inspireres af.

Områderne blev først identificeret af journalist og forfatter Dan Buettner, der rejste rundt i verden for at undersøge, hvad der gjorde nogle samfund mere sunde end andre. Han fandt fem områder, der efterfølgende blev kendt som “The Blue Zones”. De fem zoner er Ikara (Grækenland), Okinawa (Japan), Sardinien (Italien), Nicoya-halvøen (Costa Rica) og Loma Linda, Californien (USA).

Man har studeret områderne og fundet frem til en håndfuld fællesnævnere i forhold til livsstil. Disse regioner deler visse livsstilskarakteristika, der bidrager til lang levetid, såsom kost, fysisk aktivitet, stærke sociale netværk og noget så grundlæggende som en følelse af formål.

Fælles Træk i the blue zones

Selvom hver blå zone har sine unikke træk, er der også fællesnævnere, der bidrager til levetidsforlængelse og sundhed i alle disse områder. Nogle af de sunde livsstilfaktorer som næringsrig kost og motion, kender de fleste af os, men i disse områder er der også meget fokus på noget så vigtig som venskaber og at have et formål med at stå op hver dag.

Kosten

En af de vigtigste faktorer er kosten. Folk i Blue Zones spiser primært plantebaserede fødevarer som frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder. Samtidig begrænser de kød og forarbejdede fødevarer, samt produkter lavet med meget sukker og raffineret mel. En anden fælles nævner ser ut til at være at de begrænser indtaget af kalorier gennem at spise, indtil de ikke længere er sultne (hvilket ikke er det samme, som at spise indtil man er propmæt). Sæsonbaseret, lokal mad står også ofte på menuen. De nyder tit et glas rødvin til maden, til gengæld er der kun tale om et enkelt glas og ikke om større mængder og ikke om noget der er stærkere.

I en travl hverdag handler det ofte om at hurtigt få mad på bordet, men prøv at ‘være til stede’ når du laver mad og nyd idéen om at du laver et godt måltid som gavner både dig og din sundhed. Lav evt. kun mad hver anden dag, men lav dobbelt portion, så du også har til dagen i morgen. Personligt har jeg fundet stor glæde ved at lave mad der inkluderer mange forskellige farver, som jo tit kendetegner den antiinflammatorisk kost. Vær nysgerrig på nye grøntsager og kombinere det evt. med et besøg ved en af de mange lokale gårdbutikker. Hvis måltidet nydes sammen med familie eller venner, har du allerede implementeret to af livsstilsprincipperne fra de blå zoner – mere om det lidt senere.

Fysisk aktivitet/bevægelse

Selvom de ikke nødvendigvis dyrker intensiv træning, er fysisk aktivitet en naturlig del af dagligdagen i Blue Zones. Folk cykler, går eller dyrker havearbejde, hvilket hjælper med at holde dem aktive og i form hele livet. Mange af dem lever i kuperede områder, hvilket giver dem gode muligheder for at træne både hjerte, muskler og balance som en naturlig del af hverdagen.

Fysisk aktivitet kan nemt blive en skøn hovedingrediens i livet, da det kan sniges ind på mange måder. Lange gå- eller cykelture, en svømmetur i havet, havearbejde eller badminton i haven sammen med børnene eller børnebørnene. Eller tag cyklen til en af de lokale gårdbutikker og fyld cykelkurven med lokalt dyrkede, økologiske grøntsager. Hvis man ikke er den der gider at tage i fitnesscenteret eller ikke kan tage sig sammen til at løbe, så er der stadig mange muligheder for at få bevægelse ind i hverdagen på en både sjov og hyggelig måde. Udendørsaktivitet giver os i sommerperioden også sollys som er nødvendig for at producere D-vitamin (som er vigtig for vores immunforsvar).

blue zones

Livsstil og vaner

De mennesker, der lever i Blue Zones, har også sunde livsstilsvaner. De prioriterer søvn af høj kvalitet og sørger for at reducere stress gennem regelmæssig meditation eller bøn. Disse faktorer bidrager til deres mentale og følelsesmæssige velbefindende, hvilket også har en positiv indvirkning på deres fysiske helbred.

At søvnen er enormt vigtig for både vores sundhed og vores velbefindende er ikke ny viden. Det er virkelig en god prioritering at pleje sin søvn, og det bedste er, hvis du har mulighed for at holde en nogenlunde fast døgnrytme, dvs. at gå i seng og stå op ca. samme tid på døgnet uanset om det er weekend, hverdag eller ferie.

De små pauser i hverdagen er ligeledes utrolig vigtige og en kort tur gennem naturen, havearbejde eller ti minutter på terrassen uden forstyrrelse fra mobil eller andre skærme, er en god måde at lade op på. At meditere og lave åndedrætsøvelser fem minutter om dagen er en god måde at få små pauser på, men forsøg også at trække vejret lang ned i maven når du f.eks. hænger vasketøj, står i køen i supermarkedet eller venter ved rødt lys. Lad være med at tage telefonen op af lommen lige så snart livet giver dig små pusterum. Brug dem til noget positivt og til noget der gavner din sundhed.

blue zones

Social samhørighed

Fællesskab og sociale bånd spiller en afgørende rolle i Blue Zones. Folk i disse områder har tætte forbindelser til deres familie, naboer og samfund og prioriterer tid til at være sammen med dem, de holder af. De føler sig forbundet og støttet, hvilket reducerer ensomhed og stress, og det er bevist, at det har en positiv indvirkning på både sundhed og levetid.

Inviter din nabo til en kop kaffe på terrassen. Lav en aftale med din familie om at mødes et sted i naturen til en picnic. Invitere dine naboer til en fællesmiddag, hvor alle tager en ret med til en fælles buffet. (Også dem, du ikke kender så godt). Invitere din partner (med eller uden børn) til en hyggelig dag uden mobil. Gå med i en strikkeklub eller start en læseklub. Vær åben for nye oplevelser med nye mennesker – vær nysgerrig og prøv noget nyt. Start en gå-klub i nærområdet. Skab nye fællesskaber evt. omkring interesser eller hobbyer.

Et fællesskab jeg selv er meget glad for, er mine ’Tirsdagsfruer’- vi er fem veninder der mødes den første tirsdag hver anden måned. Nogle gange mødes vi kun til en middag, men vi arrangerer også aktiviteter som ridning på stranden, keramik-maling, vinterbadning og koncerter. Det vi har sammen er helt unikt.

Selv blev jeg for et par uger siden inviteret til et vænnepar en torsdag aften til en omgang ’spis og skrid’. Det er nu ikke så uvenligt som det lyder, men idéen kom da de havde et ønske om at se sine venner lidt oftere, og konceptet går helt enkelt ud på at man mødes midt i en travl uge til lidt nem mad og ikke bliver hængende hele aftenen. En fantastisk idé til hvordan man lidt oftere kan få tid og overskud til at være sammen med venner. Og idéen er hermed givet videre 🙂

blue zones

Formål og mening

Endelig har folk i Blue Zones ofte et stærkt formål og mening med deres liv. De har noget at vågne op til hver dag, om det så er at passe børnebørnene, dyrke en hobby eller bidrage til deres samfund gennem f.eks. frivilligt arbejde. Denne følelse af formål giver dem en følelse af tilfredshed og glæde, som er afgørende for deres generelle velbefindende.

Brug med god samvittighed tid på din hobby eller på noget du holder af. Sørg for at få det prioriteret så du hver dag finder lidt tid til noget du kan lide at lave. Det at være noget for andre, har vist sit være en af de ting, der betyder mest for vores velbefindende. Hvis du kan finde tid til frivilligt arbejde en gang om ugen eller hver anden uge, så er det virkelig en win-win. På https://frivilligjob.dk/ kan du finde frivilligt arbejde i hele landet og indenfor alle kategorier. Også her er det en god mulighed for at finde fællesskab og måske også nye venner.

Hvis artiklen gav dig en god idé, du gerne vil dele med mig, eller om du gerne vil dele dine egne erfaringer eller tanker, er du altid velkommen at sende en mail. Jeg elsker at høre fra jer og forsøger så vidt muligt altid at svare.

Hvilken af følgende sundhedsfaktorer synes du er sværest at finde tid/overskud til?

Kommentarer er lukket.