Fermenterede hyldeblomster

Det her er nok et af de mest spændende forsøg, jeg har lavet i mit køkken længe. Jeg elsker at eksperimentere med forskellige madlavningsmetoder, og noget af det seneste der har fanget min interesse, er det med fermenteret mad. For ikke så længe siden lavede jeg surkål. Og det er jo ikke mindre end fantastisk lækkert! Hvis ikke du har prøvet det endnu, er du simpelthen nødt til at prøve det!

I min jagt på nye måder at bruge hyldeblomsterne på (da jeg på grund af alt sukker ikke længere laver saftevand), prøvede jeg blandt andet at lave olivenolie med hyldeblomst og citron. Vildt lækkert. Og enormt sommerligt! Og så var det jeg så Surtantens opslag på Instagram – hun var i fuld sving med at lave ‘fermenterede hyldeblomster’. Helt ærligt! Hvor spændende lyder ikke det? Ifølge surtanten selv, laver hun saltlagen på en anden måde, end den måde jeg har lavet den på. (En måde som står beskrevet i hendes bog, som jeg slet ikke nåede at få fat i, før saltlagen skulle hældes over).

Det tog lidt tid for mig at tage mig sammen til at komme ud og plukke blomster, og jeg kan se, at i hvert fald her i Nordjylland er det ved at være sidste udkald. Jeg nåede dog at få fat i de blomster jeg havde brug for. Og jeg lad da også nogle hænge til dig, hvis du også vil i gang med dette projekt 😉

I skrivende stund, ved jeg faktisk ikke hvor godt dette bliver. Måske bliver det slet ikke så interessant som det lyder. Jeg skal nok følge op på eksperimentet, men hvis du vil nå at prøve, før blomsterne forvandles til bær, så er du nød til at tage chancen. Jeg giver dig ingen garantier for at det lykkes. Tør du?

Jeg kan dog fortælle at de lige nu, efter 72 timers fermentering, dufter himmelsk. Jeg letter på låget en gang imellem, og jeg vil da love for, der er tryk på! Jeg har nu stillet glasset på et lille fad, da jeg kan se, det giver misfarvninger på bordpladen, når det løber over (da jeg åbnet glasset). Bare et lille fif. De fermenterede hyldeblomster skulle efter sigende være lækre ovenpå f.eks. en salat, og det tror jeg på, når jeg dufter dem. To be continued…

Fermenterede hyldeblomster

Forberedelse

15

minutter
Færdig på

14

dage

Ingredienser

  • Et par liter hyldeblomster

  • 1 liter vand + 15 g salt uden jod

Sådan gør du

  • Skyl blomsterne grundigt og fjern de grove stilker. Læg blomsterne i et rent patentglas. Pres dem godt sammen.
  • Kog vandet op sammen med saltet og lad saltlagen køle af.
  • Hæld saltlagen over blomsterne så at de alle sammen er godt dækket til. Læg gerne et lille fad eller en anden tyngde i toppen, for at holde blomsterne under ‘vandkanten’.
  • Luk glasset og lad blomsterne stå og fermentere i 14 dage. Åbne forsigtig låget et par gange om dagen for at lette på trykket.

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*