Surkål

Jeg kan blive superstædig, når det er noget, jeg gerne vil lykkes med. Surkål har jeg prøvet at lave rigtig mange gange, men gang på gang kom der mug i glasset og kålen blev smidt ud. Men jeg gav ikke op og efter at have lavet lidt research, fandt jeg frem til en måde der virkede for mig. Jeg har nu efter hånden prøvet flere gange, og har sluppet for mug hver gang.

Jeg spurgte ‘Surtanten‘ (som er specialist på fermentering) om hun havde nogen idé til hvorfor der altid kom mug i min surkål. Hun gav mig rådet, at ikke åbne for glasset i løbet af fermenteringen. I samme omgang fik jeg det gode råd at bruge økologisk kål og salt uden jod. Om det er det ene, det andet eller det tredje gode råd som har virket, ved jeg ikke. Måske har det været kombinationen af de tre. Derudover har jeg lært, at det er en god idé at trykke kålen rigtig godt sammen i glasset.

Surkål lyder jo ikke ligefremt lækkert og hvis jeg siger ‘fermenteret kål’ eller fortæller at kålen faktisk er gæret, bliver begejstringen måske ikke meget større. Hvis ikke, du har fundet ud af at lige fermenteret mad som indeholder mælkesyrebakterier, faktisk er superfood for dine tarmbakterier!

Jeg må ærlig indrømme, jeg var lidt skeptisk første gang jeg skulle smage på kålen. Den dufter ikke lige frem fantastisk, når man åbner op for glasset. Men stil gerne glasset i køleskabet så at den bliver godt kold, før du smager på den første gang. Den smager ikke råddent, eller gæret, som man måske kunne tro. Den er bare super duper sprød og let syrlig. Helt enormt lækker som tilbehør til nærmest alt!

Hvis du vil have mest mulige gavn af de sunde mælkesyrebakterier, skal du lade kålen stå og fermentere i ca. 3 uger.

Surkål

Forberedelse

15

minutter
Færdig efter

5-21

dage

Ingredienser

  • Økologisk hvidkål

  • Salt uden jod

Sådan gør du

  • Start med at strimle kålen fint, gerne med en ostehøvl. Læg kålen i en skål sammen med salt. Mængden salt regner du ud ved at dividere vægten kål med 50. (1000 g kål /50 = 20 g salt).
  • Masser kålen med saltet så at den frigiver væske. Bliv ved indtil kålen er helt blød og du har fået rigeligt med væske.
  • Læg kålen sammen med væsken i et rent patentglas og tryk kålen rigtig godt sammen! Det er vigtig at du presser den hårdt sammen og at kålen er dækket med væske, for at undgå mug. Tilsæt evt. lidt afkølet saltlag kogt efter samme vægtforhold (100 g vand + 2 g salt), hvis væsken fra kålen ikke dækker kålen.
  • Luk låget på glasset og stil den på køkkenbordet i 5-6 dage eller længere, hvis du ønsker en syrligere kål rig på mælkesyrebakterier. Åbn forsigtig på låget et gang om dagen for at lukke lidt luft ud, men undgå at røre mere ved kålen.
  • Stil den i køleskabet så at den bliver kold, før du serverer den. Den kan opbevares i køleskabet i flere måneder.

12 Kommentarer

  1. May-Lis Slettnes

    Skal jeg være logget ind for at printe?
    Koster det noget?

  2. Dét skal prøves! Kan jeg bruge Himalayasalt?

    • Hej Eva, det er jeg glad for at høre, du har lyst til! 🙂 Jeg har ikke selv prøvet med Himalayasalt, men har søgt lidt på nettet og det ser ud til at man sagtens kan bruge himalayasalt! KH Malin

  3. Der skal være salt og sukker. Mest af tiden bruges også gulerødder. Til en hurtigt variant kan bruges eddike.

    • Hej Marina, det er ingen grund til at bruge sukker, når man laver surkål. Gulerødder lyder dog spændende, jeg har ikke prøvet det selv endnu. Her på siden finder du også en af de hurtigere opskrifter på en kålsalat, hvor jeg bruger vineddike, nemlig en svensk pizzasalat.

  4. Du skriver indledende, at et af rådene er ikke at åbne for surkålen. Men i opskriften, skriver du, at man skal åbne for glasset en gang dagligt ?

    • Hej Nete, ja det kan jeg godt se – og det giver måske ikke så god mening. Det jeg egentlig mener er, at man skal lade kålen stå i ro, men man bliver nok nødt til at åbne en lille smule for låget en gang imellem for at lette på trykket. Ellers er jeg bange for at glasset eksploderer 😉 Håber, det giver mening.

  5. Hejsa! Jeg er spændt på at prøve det her med fermentering, da jeg har læst om det flere steder. Så tak for det sidste skub til at komme i gang 😍
    Ca hvor stort et glas har jeg brug for til denne portion?

    • Ehj, hvor er jeg glad for at høre det – jeg vil så gerne inspirere flere til at prøve. Jeg er nemlig overbevist om at det er noget nemmere og smager meget bedre, end mange forestiller sig. Jeg har brugt et 2 liters glas, hvis du har et på 1,5 liter, passer det nok endnu bedre. Jeg håber, du skriver igen – er spændt på at høre hvordan det går!😍

  6. Hej igen!
    Jeg fandt mig et glas på 1,9 l. Det er i hvert fald stort nok 😅 men nu har kålen stået lidt over en uge og jeg har smagt på det, det smager noget bedre end jeg havde forventet og det var super let at lave. Så nu er det på køl og jeg spiser lidt hver dag 😋 savner dog noget mere smag end “bare” surt/salt… det er nok også fordi jeg skal have noget mere erfaring i hvor længe det skal stå osv. Men vil helt klart prøve nogle af de andre opskrifter med flere smagsvarianter 😋🙏 tak for go inspiration, jeg er i hvert fald ikke færdig med at fermenteret! Har du mon et bud på at fermentere pærer? Evt med vanilje og kanel? Kh Ulla

    • Ih, hvor er det godt at høre! Dejligt, jeg fik dig med på vognen! Prøv at lade kålen stå lidt længere (14 dage eller tre uger) næste gang, så får den en kraftigere smag. Måske kan du også lide Curtido, som smager af lidt mere. Jeg har ingen erfaring med fermenterede pærer, men det lyder vildt spændende og jeg håber du vil dele med mig, hvis du prøver det 😋 KH Malin

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*