Fermenteret Curtido

Noget af det jeg selv holder allermest af i min Antiinflammatoriske kickstart, er dialogen. I løbet af de 21 dage, kommer vi vidt omkring, og det er ikke kun mig selv, der står for inspirationen. Det gør deltagerne i høj grad også.

I mit sidste forløb, hvor vi havde en dialog om vores tarmflora og om hvordan vi med hjælp af fermenteret mad, kan give vores gode bakterier et boost, fortalte en af deltagerne, at hendes favorit var ‘Curtido’. Jeg havde selv aldrig hørt om det, og var straks nødt til at søge på det. Ingen tvivl om at det var LIGE mig, så jeg gik straks i gang i køkkenet! Så tak til dig Birgit, for inspiration og input ❤️

Der ligger mange forskellige opskrifter på nettet og ifølge diverse hjemmesider, skulle den oprindelige opskrift komme fra El Salvador. I en del opskrifter ‘snyder’ de og lægger kålsalaten i en lag med eddike, men da jeg (og mine tarmbakterier) gerne vil have gavn af mælkesyrebakterierne, har jeg valgt at fermentere min curtido.

Jeg fandt ikke en opskrift jeg havde lyst at kopiere lige over, men jeg fandt inspiration lidt forskellige steder, og ved hjælp af dem, og lidt tidligere erfaring fra at lave surkål, så fik jeg strikket en opskrift sammen. Og den blev god!

Fermenteret Curtido

Ingredienser

 • 800 g hvidkål

 • 200 g gulerødder

 • 1 mellemstort gult løg

 • 2 friske jalapeños

 • 20 g salt uden jod

 • 1 spsk. tørret oregano

Sådan gør du

 • Start med at snitte hvidkålen meget fint, med et mandolinjern eller en ostehøvl. Riv gulerødderne groft og læg dem i en skål sammen med den fint snittede hvidkål.
 • Tilsæt salt, og massere grøntsagerne for at få dem til at frigive væske. Bliv ved indtil kålen er helt blød og du har fået rigeligt med væske.
 • Rens og skyl jalapeños og skær dem og løget i tynde skiver. Læg dem og den tørrede oregano sammen med hvidkålen og rør det hele godt sammen.
 • Læg kålen sammen med væsken i et rent patentglas og tryk kålen rigtig godt sammen! Det er vigtig at du presser den hårdt sammen og at kålen er dækket med væske, for at undgå mug. Tilsæt evt. lidt afkølet saltlag kogt efter samme vægtforhold (100 g vand + 2 g salt), hvis væsken fra kålen ikke dækker kålen.
 • Luk låget på glasset og stil den på køkkenbordet i 5-6 dage eller længere, hvis du ønsker en syrligere kål rig på mælkesyrebakterier. Åbn forsigtig på låget et gang om dagen for at lukke lidt luft ud, men undgå at røre mere ved kålen. Hvis du vil have mest mulige gavn af de sunde mælkesyrebakterier, skal du lade kålen stå og fermentere i ca. 3-4 uger.
 • Stil den i køleskabet så at den bliver kold, før du serverer den. Den kan opbevares i køleskabet i flere måneder.

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*