Regnbue salat og min motivation for at spise AI

Jeg har selv lavet en kostomlægning. Vi har alle vores kampe i forhold til at lave om på kosten – gamle vaner kan virkelig være svære at lave om på! Og så er det noget med sukkertrang, besværlige unger og kræsne mænd som vil have kød og sovs, og ikke alle de grøntsager. Og så er det noget med tid. Og overskud…!

Min egen kostomlægning har pågået i flere år, den er nærmest kommet snigende. Jeg har successivt lavet vaner og kost om, men er stadig ikke hysterisk. Jeg kan godt nyde både øl, chips og slik, men jeg har fundet en balance i kosten som passer fint til mig (og min mave). Oftest nyder jeg (med god samvittighed) noget af det mindre sunde fredag/lørdag.

Da jeg var 20 begyndte min mave at drille og det blev den ved med de kommende 20 år. Kronisk forstoppelse og daglige smerter kan være ret hæmmende på mange måder. Jeg blev undersøgt på alle mulige og umulige måder for at udelukke at det var noget alvorligt, og jeg endte, som så mange andre, med diagnosen IBS (Irritabel tyktarm). Det var dog ikke nogen (!) der på det tidspunkt fortalte mig, at jeg faktisk kunne mindske mine gener ved hjælp af kosten. Ikke én! Jeg fandt heldigvis selv ud af det, da jeg opdagede en sammenhæng mellem hvad jeg spiste, og hvordan min mave reagerede. DET var en øjenåbner og maven er i dag min største motivation for den måde jeg spiser på.

Det var selvfølgelig supermotiverende, at jeg selv kunne holde problemerne med maven på afstand. Sukker og fed mad, er fremfor alt det som min mave siger fra til, og jeg begyndte at skære ned på det. Men med tiden, føltes det også mere og mere rigtig for mig, at give kroppen noget energi, som den rent faktisk kunne bruge. Og det var egentlig i forbindelse med dette, som interessen for AI tog fart. Lysten til ‘tomme kalorier’ er successivt blevet meget mindre og når jeg en gang imellem spiser det, får jeg hurtig lyst at komme tilbage til min ‘normale’ kost igen. Den antiinflammatoriske kost er blevet min hverdagskost og det som jeg – og min krop – helst vil have.

Jeg ved ikke hvor mange kalorier jeg spiser om dagen. Jeg vejer og måler ikke min mad, men jeg holder en stabil vægt, uden at egentlig tænke over det og uden at føle jeg går på kompromis. Overhoved! For mig har min mave været en enorm motivations-faktor for at lave kosten om, og jeg kan i dag takke min mave for den måde jeg spiser på. Udover at antiinflammatorisk kost holder min IBS på afstand, giver den mig også både energi og livskvalitet. Jeg har derfor ingen lyst what-so-ever at gå tilbage til min gamle kost!

De fleste af os har en eller anden motivations-faktor for at lave en kostomlægning. Et ønsket vægttab, problemer med maven, smerter i led, dårlig hud eller kronisk træthed, er noget af det, der driver os. Hvad er din motivation, for at spise antiinflammatorisk? Eller hvad ønsker du at opnå, med en kostomlægning?

Regnbuesalat

Jeg spiser i dag rigtig mange grøntsager for at holde gang i maven og helst grøntsager af den grove slags. Kål for eksempel. Jeg laver ofte en stor salat som eneste tilbehør til f.eks. kylling eller laks. Hvis du har en mand eller børn der gerne vil have pasta eller ris, er det jo muligt at også stille en gryde med det på bordet. Så er der noget til alle og alle er glade 🙂

Jeg brugte en økologisk citronolie i dressingen. Hvis ikke du har det, kan du også bruge revet skal fra en økologisk citron. Jeg kan dog varmt anbefale olien da den er enormt brugbar i f.eks. dressinger. Et par dråber, kan virkelig løfte smagen. Jeg fik den i gave af en veninde og anede først ikke hvad jeg skulle bruge den til. Nu kan jeg slet ikke undvære den!

Regnbue salat

Portioner

5

portioner
Forberedelse

20

minutes
Færdig på

20

minutes

Ingredienser

  • ½ liter fint snittet rødkål

  • ½ liter fint snittet spidskål

  • 3 peberfrugter i blandede farver

  • Dressing
  • 2 ½ spsk. olivenolie

  • 1 ½ spsk. æblecidereddike

  • 2 tsk. honning

  • ½ tsk. spidskommen

  • 1 fed hvidløg

  • saften fra 1 citron

  • 3-4 dråber citronolie (eller revet skal fra 1 øko citron)

Sådan gør du

  • Skyl kålen og snit den fint med et mandolinjern eller en ostehøvl. Skyl peberfrugten og skær den i tynde strimler. Bland alle grøntager sammen i en stor skål.
  • Bland ingredienserne til dressingen sammen og bland den sammen med salaten. Klart!

En kommentar

  1. Pingback: Kylling som i Spanien - Malins Mad - med hvidløg og persille

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*