For lidt tid siden fik jeg spørgsmålet i min FB-gruppe, om det overhoved var muligt at bage antiinflammatoriske småkager. Jeg har tidligere år forsøgt mig med kreative opskrifter på pebernødder, men uden det store held. Jeg havde nok lidt opgivet projektet. Men nu fik jeg vand på møllen igen og har igen i år eksperimenteret med dadler, boghvede, mandelmel og forskellige kombinationer af disse.
For sådan en som mig, der virkelig går ind for ‘stop-madspild’ kan sådan en omgang give lidt mavepine, for nøj, alle de gode ingredienser, der gang på gang desværre blev ødelagt. Meeeen, jeg tror nok, at jeg til sidst kom frem til en kombination, som jeg bliver glad for.
Jeg opgav efter et par forsøg med blendede dadler og skiftede dadlerne ud mod birkesukker. Birkesukker* eller xylitol er en sukkeralkohol, der findes naturligt i fibrene i mange frugter og grøntsager og ligner “almindeligt” sukker i både smag og konsistens. Birkesukker har et lavt GI og påvirker ikke blodsukkeret som “normalt” sukker. Det indeholder 40 % færre kalorier (240 kalorier pr. 100 gram, mens almindeligt hvidt raffineret sukker indeholder 400 kalorier pr. 100 gram) og da det nedbrydes og absorberes meget langsomt af kroppen, udskilles der kun meget lidt insulin.
Det kan bruges som erstatning til almindeligt sukker i de fleste opskrifter, dog ikke til opskrifter hvor man bruger gær, har jeg læst… Det er lidt sødere end almindeligt sukker og 1 dl almindeligt sukker kan erstattes med ca. 0,75 dl birkesukker.
Jeg har også brugt hvid hvede, som er et slags fuldkornsmel. Det fungerer udmærket til disse julesmåkager og er et sundere alternativ end det raffinerede, hvide hvedemel. Hvis ikke du har hvid hvede, kan du også godt bruge almindelig hvedemel. (Men så går du en lille smule på kompromis med sundheden).
Nu kunne jeg jo fristes at sige, at disse småkager går lynhurtigt at lave. Og det gør de skam også, når man har øvet sig så meget, som jeg har 😁 Og vist virker det lidt underligt, at dejen kan hænge sammen med det ene æg?! Det undrer mig hver eneste gang jeg laver disse småkager, men det gør den altså! Og et lille ‘insider-tip’… Disse småkager smager fantastisk sammen med Pappas glögg!!
(*Indlægget indeholder reklamelinks i form af ‘affilate links’. Det betyder, at du som kunde betaler det samme for produktet ved evt. køb, men jeg får en lille procentandel af salget. Dette er en måde for at mig at finansiere min blog og nyhedsbrevet.)
Julesmåkager med kanel
20
styk20
minutter1
timeIngredienser
1 æg
75 g birkesukker (reklamelink)
1 tsk. vaniljesukker
125 g hvid hvede fuldkornsmel
½ tsk. bagepulver
1 tsk. kanel
50 mørk chokolade
50 g mandler
30 g pinjekerner
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180 grader.
- Pisk æg og birkesukker luftigt sammen med vaniljesukkeret.
- Bland mel, bagepulver og kanel sammen i en skål og vend det derefter ned i skålen med æg/sukker.
- Hak chokoladen og mandlerne og vend det ned i dejen sammen med pinjekernerne. Arbejd sammen til en dej.
- Rul dejen ud til en ‘pølse’ og tryk den lidt flad med fingrene (ca. 1½ cm høj). Læg den på en bageplade med bagepapir og bag i ovnen i ca. 25 minutter.
- Tag ‘kage-rullen’ ud af ovnen og lad den køle lidt af. Skær med en skarp kniv diagonalt til småkager, et par cm. tykke og læg dem tilbage på bagepladen. Bag småkagerne færdigt -ca. 15-20 minutter. Lad dem køle af på en rist.