I vores hjem er der mest danske traditioner omkring jul, men jeg prøver at holde lidt fast i mine svenske rødder. Også i julen. Vi laver svensk glögg och konfekt til juleaften og helt siden børnene var små, har vi danset ‘långdans’ igennem huset. De små er blevet store og de gamle er blevet ældre, men traditionen tro tager vi hinanden i hånden og danser som en lang slange igennem huset. Op og ned ad trapperne, igennem værelserne og tilbage til stuen til lyden af den svenske version af ‘Nu er det jul igen’ og vores noget rustne sangestemmer. Det føles rart at få rørt sig en lille bitte smule efter det ret så tunge måltid. Og SÅ kan vi sætte os i sofaen og smovse videre på chokolade og konfekt 😉
Efter at have boet i Spanien i mange år, holder jeg også meget af de spanske traditioner. Der er butikker og markeder fyldt med blandt andet turrón og pan de higo denne tid på året. Og så var det, det slog mig: det må man da kunne lave selv. Og selvfølgelig kan man det! 😃 I alle de opskrifter jeg fandt rundt omkring, var der en sjat likør i, men da den ikke passede så godt ind her på siden, fik jeg kombineret et par forskellige opskrifter og freestylet en lille smule. Resultatet blev vellykket og mit pan de higo, forsvandt fra køleskabet i løbet af en enkelt dag (=godkendt).
Pan de higo betyder ‘figenbrød’, men det har ingenting med hverken brød eller mel at gøre. Det er tørret frugt og mandler krydret med kanel og anis. Jeg er dog ikke så vild med smagen af anis og skiftede den derfor ud mod lakridspulver. (Som jeg er noget så vild med). Næste gang vil jeg forsøge at tilsætte lidt revet skal af en økologisk appelsin. Det kan vist ikke blive andet end godt.
Server dem sammen med nødder og konfekt eller som en lidt sundere snack.
Pan de higo
8
Portioner30
minutter24
timerIngredienser
200 g tørrede figner
50 g smuttede mandler
½ tsk. kanel
½ tsk. lakridspulver
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Fjern den lille gren fra fignerne og hak dem i mindre tern. Giv fignerne et hurtig opkog i en gryde med vand og lad dem trække i vandet i 3 minutter, før du hælder vandet fra.
- Bag/tør de afdryppede figner i ovnen i ca. 10 minutter.
- Blend fignerne i en blender. Hak ca. halvdelen af de smuttede mandler groft og bland både de hakkede og de hele mandler sammen med de blendede figner. Tilsæt kanel og lakridspulver og bland det hele godt sammen.
- Form dejen til en lille rund kage, ca. 15 cm i diameter. Pak den ind i husholdningsfilm og lad den hvilke i køleskabet et døgns tid.
- Dagen efter: Bag figenbrødet i ovnen på 150 grader i ca. 30 minutter. Lad det køle af og opbevar det i køleskabet.