Hvad er collagen?

hvad er collagen

Ja, hvad er Collagen – eller kollagen – egentlig? Collagen er et protein som du naturligt har i kroppen, fremfor alt i hud, sener, ledbånd, brusk og knogler, men også i hår og negle. Collagen opbygger og vedligeholder brusken i dine led, styrker knoglerne og musklerne og holder huden stram og elastisk. Din krop danner selv proteinet, men allerede ved 30-års-alderen, falder kroppens naturlige produktion af collagen. Det er derfor, at du med alderen får synlige rynker og stivere led – din krops collagen niveau er faldet. Kroppen bliver simpelthen mindre fleksibel.

Hvorfor skal jeg spise collagen?

Ordet collagen kommer fra det græske ord kólla, som betyder lim. Det passer godt, da collagen på mange måder kan beskrives som den lim, som holder sammen på kroppen. Måske har du hørt om collagen i forbindelse med kampen mod rynkerne? Det bliver nemlig solgt i skønhedsindustrien med løfter om strammere hud. Mange oplever rigtig nok at de får både strammere hud og stærkere negle efter at have spist collagen i noget tid, men noget der er mere fantastisk end det, er at mange gigtpatienter oplever at de får færre smerter i deres led. 

Hvordan får jeg collagen?

Fødevarer, der er naturligt rige på collagen, er hovedsageligt animalske produkter. Når vi spiser protein fra dyr, spiser vi (normalt) de dele, der ikke indeholder så meget af det. Hvis du vil have collagen, skal du gnave i stykker af brusk i kyllingevinger eller svinefødder eller spise det sprøde skind på en grillet fisk. Det sidstnævnte smager faktisk rigtig lækkert!

En anden måde at få collagen på, er at koge ‘Bone broth’ (ben bouillon) og bruge det i maden eller drikke det. Det er bouillon kogt med ben og knogler med det formål at trække collagenet ud af knoglerne. Det skal koge i 5-10 timer og kræver derfor lidt tid. Jeg har ikke selv prøvet det endnu, men det står helt klart på ‘to-do-listen’. Der er ikke en opskrift på Bone broth her på hjemmesiden, men der er rigeligt af opskrifter at finde på Google, hvis du gerne vil prøve det.

Alternativt kan du vælge den løsning som jeg selv synes er nemmest; at tage det som kosttilskud. Her på siden kan du købe Clean Collagen fra Nyttoteket, et kosttilskud fra græsfodrede køer som er fri for aromastoffer, farvestoffer, kunstige sødemidler og tilsat sukker. Det blev hurtigt min egen favorit, da det både er smagsneutralt og meget nemt at opløse i alle slags drikke – både varme og kolde. Og så er det ikke så dyrt, som mange andre produkter på det danske marked.

Clean collagen er helt smagsneutralt og kan derfor blandes med i princip hvad som helst. Selv blander jeg det altid i min morgenkaffe, så er jeg sikker på, jeg ikke glemmer det, men du kan også blande det i smoothies, vand, juice, supper, gryderetter og i andre varme drikkevarer. Eller hvorfor ikke tilsætte et par spiseskeer, når du bager dadelkugler?

hvad er collagen

Clean Collagen klumper ikke og opløses let i alle typer drikkevarer – både kolde og varme. En af de nemmeste måder at få sit collagen på, er derfor at blande en spiseske i din morgenkaffe.

Og jo, man må godt drikke kaffe også på en antiinflammatorisk kost. Ifølge Hjerteforeningens hjemmeside er der studier der tyder på, at tre til fire daglige kopper filterkaffe mindsker risikoen for en række hjerte-kar-sygdomme. Så du kan godt nyde din morgenkaffe – gerne med en spiseske collagen – med rigtig god samvittighed.

collagen

Køb Clean Collagen

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*