Når jeg køber rugbrød, går jeg altid efter et brød bagt med fuldkorn. (Jeg oplever dog tit når jeg køber brød ved bageren, at de ikke kan svare på om rugbrødet er bagt med fuldkorn eller ej.) Hvis det kan lade sig gøre, vil jeg også meget gerne at brødet er bagt med surdej og derudover foretrækker jeg brød uden tilsat sukker. Og så vil jeg meget gerne have et brød med mange kerner og frø…
Jeg er egentlig ikke den store rugbrødsspiser, men en gang imellem, smager det nu godt. Det fungerer fint som en lynhurtig frokost med lidt makrel eller avocado, og derfor vil jeg altid gerne have en pakke hjemme. Eftersom vi spiser det så sjældent, opbevarer vi som regel rugbrødet i fryseren, og tager en skive eller to op, når vi skal bruge det. Et par minutter på brødristeren og så bliver det ikke meget bedre.
MEN, nu har jeg langt om længe – altså virkelig længe – fået gang i en surdej. Det betyder at jeg eksperimenterer helt vildt med forskellige opskrifter bagt med forskellige slags mel, kerner og frø. Så lige for tiden dufter det ikke så sjældent af nybagt brød her hjemme og det er jo ikke det værste.
Det her er virkelig en nem opskrift og brødet bliver stort og rækker både en uge og to her hjemme hos os. Det smager lækkert også efter en tur i fryseren, så jeg vil tro, at det går lidt tid før jeg køber mig et rugbrød igen. Og hvor er det egentlig hyggeligt at bage! Det er blevet en ny lille hobby som også de øvrige i familien har stor glæde af.
Der er ikke så mange brødopskrifter her på siden endnu, men måske kan du lide dette glutenfrie brød bagt med boghvede og kefir? Eller måske disse knækbrød bagt med røde linser?
Fuldkornsrugbrød med surdej
15
minutter12
timerIngredienser
5 g gær
3 dl vand, ca. 37 grader
100 g surdej
1 spsk. honning
1½ tsk. salt
250 g kogte rugkerner
70 g solsikkekerner
40 g hørfrø
50 g græskarkerner
100 g hele hasselnødder
400 g rugmel
50 g grahamsmel
1½ dl kefir
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet og tilsæt resten af ingredienserne. Ælt samtlige ingredienser godt sammen og hæld dejen i en 2 liters form beklædt med bagepapir. Drys evt. lidt solsikkekerner eller græskarkerner over brødet.
- Dæk brødet med et rent viskestykke og stil det på køkkenbordet natten (eller dagen) over.
- Tænd ovnen på 175 grader og bag brødet midt i ovnen i ca. 1 time. Tag det ud af formen og bag videre 15 minutter.
- Lad brødet køle af på en rist.
Hej Malin.
skal man ikke tage ny surdej fra på et tidspunkt i processen?
eller skal jeg hele tiden lave ny surdej?
Tak for en fantastisk side, med mange lækre opskrifter.
kh Tine
Hej Tine, Tak for din besked og tak for ros 😊Når jeg skal bage med surdejen bruger jeg 50 g surdej som jeg fodrer med 75 g vand, 25 g hvedemel og 50 g rugmel. Det giver i alt 150 g færdig dej – 100 bruger jeg, til bagningen og de sidste 50 g gemmer jeg i køleskabet til næste gang, jeg skal bage. På den måde har jeg altid en surdej til rådighed. Held og lykke med din surdej, hvis du beslutter at kaste dig ud i projektet 😊 KH Malin
Hej Malin,
Skønne opskrifter, dejligt jeg fandt dig 🙂
Lækkert med hjemmebagt rugbrød.
Har egentlig en opskrift jeg har benyttet i nogle år, men har lyst til at prøve en ny opskrift.:)
Skal lige sikre mig mht mængde og forhold…min rugbrødsform er 3 ltr.
Tænker den er for stor? eller måske jeg blot kan tage opskriften 1 1/2 gang?
Kan du vejlede?
På forhånd tak
BH
Pia
Kære Pia,
Jeg er glad for at du har fundet hertil og for at du har lyst at prøve mine opskrifter 🙂 Jeg er ked af jeg ikke fik skrevet størrelsen på formen i opskriften, den er selvfølgelig ret afgørende. Jeg bruger en 2 liters form, hvilket jeg nu også har tilføjet i opskriften. Hvis du vælger at lave halvanden størrelse dej, skal du nok også give brødet lidt længere tid i ovnen. Kernetemperaturen på brødet skal være omkring 98 grader. Held og lykke med brødet. KH Malin