5 skønne, grønne smoothies

greenie

Nogle dage kan det bare være svært at komme op på de 600-1000 gram grønt, vi gerne skal have. Gennem at spise plantebaserede måltider nogle af ugens dage, kan du få et ordentlig plus på grøntsags-kontoen. Men de dage hvor du hverken får grønt til morgenmad eller frokost, bliver det noget af en udfordring, hvis du skal nå at indhente dine 600 g til aftensmaden 😉

En nem måde at få et par hundrede gram grønt på, er ved at lave en ‘greenie’ – en grønsags-smoothie. En greenie virker fint på de fleste af dagens tidspunkter – spis den som et morgenmåltid eller drik den som et mellemmåltid. Eller nyd den som en let frokost på en varm sommerdag.

I dag har jeg fået hjælp af fire dygtige madbloggere som giver deres bud på hvordan en greenie kan se ud. Måske kan du huske nogle af de skønne kvinder fra mit tidligere indlæg med 7 skønne opskrifter på kål?

greenie

Mettes grønne bowle med spinat og broccoli
Mette fortæller, at hun ALDRIG bliver træt af at spise en greenie om morgenen, og udgaven her er med spinat og broccoli. Hun vælger altid økologiske grøntsager og har ofte et par poser liggende i fryseren. Det gør det nemt at blende en smoothie/greenie sammen om morgenen, eller hvis hun trænger til et sundt mellemmåltid senere på dagen.

Ingredienser

  • 200 g løsfrossen spinat (frost)
  • 200 g broccoli (frost)
  • 1 stor banan (eller 2 små)
  • 4 spsk kokosolie
  • 20 dråber stevia (vanilje eller chokolade)
  • 3 scoop proteinpulver med vaniljesmag (jeg bruger Clean Lean)
  • 1 hel økologisk citron (med skal og det hele)
  • 200 ml ekstra creamy kokosmælk (eller mandelmælk)

Sådan gør du

  1. Citronen skæres i mindre stykker og kommes i blenderen sammen med de øvrige ingredienser.
  2. Det hele køres med kraftige omdrejninger, indtil du har en soft ice-lignende konsistens.
  3. Hæld “soft icen” i din ynglingsskål og top greenien med f.eks. hampefrø, blåbær, chokonibs, kokos, bipollen, goribær, mandler eller granola.

Det handler mest om mad’: Sund mad der smager godt.
Mette har et særligt fokus på mad uden gluten og sukker, og hun elsker grøntsager – og gerne mange af dem. Grøntsagerne er ofte udgangspunktet for hendes retter, men hun holder også meget af gode proteiner – særligt æg, fisk, skaldyr og fjerkræ. Det betyder dog ikke, at du ikke finder lækre opskrifter på lam, kalv, oksekød og dådyr på hendes skønne hjemmeside.

greenie

Dominiques ‘Go Green
Skøn greenie smækfyldt med vitaminer og antioxidanter. Du kan nøjes med ‘basis’ varianten eller go all in, med gurkemeje, peber, 1 tsk hørfrø og afskallede hampefrø. Så får dit immunforsvar et ekstra boost, samt proteiner fra hampefrøene. Undersøgelser har vist, at du optager op til 1000 gange mere af gurkemejen, hvis den indtages sammen med peber.

Ingredienser

Sådan gør du

  • 1/2 frossen banan
  • 1/2 avocado
  • 1 stor håndfuld frisk spinat
  • 140 gram ananas
  • 5 gram fintrevet ingefær
  • 4 mynteblade
  • 4 tsk limesaft
  • 2 dl kokosvand

Og hvis du vil gå all in, kan du tilføje

  • 1 knsp. sort peber
  • 1 knsp. Gurkemeje
  • 1 tsk knust hørfrø
  • 1 spsk afskallede hampefrø

Alle ingredienser blendes til en ensartet konsistens og hældes på glas… og nydes 😊
Hvis du ikke har en frossen banan, så blend lidt isterninger med.
I æblesæsonen, skifter jeg kokosvandet ud med friskpresset æblemost. Det smager skønt.

Rigtig god fornøjelse 🌸

Kvinden bag opskriften ‘Go green’

Hvis du har brug for inspiration til at få mere grønt ind i hverdagen, så vil jeg virkeligt anbefale dig at kigge forbi Dominique og hendes instagram profil ‘Salatboden’. Her vil du finde et hav af ideer til skønne salater og grønne retter og hun bruger masser af ingredienser som linser, kål, nødder og alt det, som vi få godt kan lide. Salatboden er kun 3 måneder gammel og der er allerede 1400+, som der følger med. Det fortæller lidt om, hvad hun kan. Kig forbi ‘Salatboden’, jeg tror du bliver hængende 💚

greenie

Susannes greenie med kiwi
En mail tikkede ind fra Malin. “Jeg har fået en idé,” stod der. “Jeg har tænkt, at jeg vil lave et indlæg på min blog med greenies – et indlæg hvor jeg samler andre madbloggeres bedste greenie-opskrifter”. Da jeg fik udfordringen fra Malin, måtte jeg derfor starte helt på bar bund. Ikke så meget som antydningen af erfaring har jeg med greenier…

Min bekymring var, om jeg ville blive mæt? Svaret er et klart “Ja, det gør jeg.” Jeg var ikke sikker på, at sådan en gang grøntsager i en greenie kunne holde mig mæt fra morgen til frokost. Især ikke fordi min appetit er ret begrænset – dvs jeg kunne ikke bare kaste en halv liter greenie ned. Det ville aldrig nå frem til spiserøret. Jeg prøvede derfor at tage samme mængde greenie i samme konsistens som min normale skyr, der tillige indeholder en del mættende protein. Toppede den med ymerdrys og supplerede med et blødkogt æg. Det virkede helt efter hensigten. Jeg var fint mæt indtil frokost.

Hvor mange? 2 personer Arbejdstid? 5 minutter Alt i alt? 5 minutter Hvor let? Pærelet

Ingredienser

Sådan gør du

Nr. 1

  • 2 håndfulde spinat, frisk
  • 1 frossen banan
  • 1 avocado
  • skiver af kiwi

Nr. 2

  • 2 håndfulde spinat frisk
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 50 g broccoli

1. Det hele ned i et blenderglas. Blend. Juster konsistensen med vand eller evt et mælkeprodukt af eget valg.
2. Hæld op. Top med fx skiver af kiwi. Spis (eller drik afhængig af konsistens) 🙂

Kvinden bag greenie med kiwi
Sund mad for to …det er det, du finder på Susannes hjemmeside. Susanne deler skønne opskrifter for en ‘varieret kost, til en fornuftig pris som kan laves på en halv time’. Og så har Susanne en fantastisk evne til at skrive så at det fanger. Find hendes opskrifter og find ud af, hvem ‘ham den skæggede’ er 😉 på hendes hjemmeside Sundtforto.dk

greenie

Annemaries greenie med avocado og mynte
Avocado gør denne greenie cremet og lækker. Den indeholder også mynte, der giver en frisk og dejlig smag. Spinat er hovedingrediens sammen med mandeldrik.  Spinat er super sundt og fyldt med gode næringsstoffer, vitaminer, mineraler og antioxidanter. Spinat er antiinflammatorisk og desuden lav på kalorier. En rigtig SuperFood.

Ingredienser (Vælg gerne økologiske råvarer )

Sådan gør du

  • 2 dl. Mandeldrik
  • 2 dl. Koldt vand
  • 200 gr. Helbladet spinat, løsfrosset
  • 1/2 Avocado
  • 20 gr. Chokolade proteinpulver
  • 10 gr. Mynteblade
  1. Kom alle ingredienserne til  i en blender (gerne I rækkefølge som i ingredienslisten) og blend 2-3 minutter. Har din blender en smoothie-funktion, kan du bruge den.
  2. Hæld din sunde greenie med avocado og mynte op i et glas og nyd den, mens den er kold.
  3. Du kan også hælde den i et stort shake-krus med låg og tage din greenie med på farten eller job. Ryst den godt sammen, inden den drikkes.
  4. Den kan også tilberedes i en Foodprocesser og spises i en dyb tallerken med forskellige toppings. For at få en tykkere spisevenlig konsistens, reduceres mængden af vand.

Kvinden bag greenie med avocado og mynte
Annemarie er kostvejleder og sundhedscoach. På hendes hjemmeside deler hun opskrifter, som ‘er sunde og i langt de fleste tilfælde også baseret på vægttab‘. Hendes opskrifter (og gode råd til vægttab) finder du på Annemaries hjemmeside.

greenie

Greenie for nybegyndere
Den er sommerlig, mild i smagen og smager lidt sødt af ananas. Ingefæren giver den lidt sting – selleri og mungbønner får du på købet. Dem kan man nemlig ikke rigtig smage, men de bidrager med både vitaminer, mineraler og plantebaserede proteiner. Og så har jeg blendet et håndfuld cashewnødder i min greenie for at tilføje sunde, enkeltumættede fedtsyrer, men de tilføjer også proteiner.

2 kommentarer

  1. Pingback: Greenie for nybegyndere - Malins Mad

  2. Pingback: Morgenmad på farten - Sundt for to

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*