Svenske chokoladesnitter

Du har sikkert hørt om de svenske chokoladesnitter, men har du mon hørt om den svenske gamle opskriftsbog ‘7 sortes kakor’? Det er nemlig herfra opskriften kommer. Bogen blev første gang udgivet i 1945 og er siden blevet solgt i over 4 millioner eksemplar. Efter sigende, skulle det være den mest solgte bog i Sverige efter Biblen og Salmebogen. Den jeg har, har jeg arvet efter min mormor, og den er fuldstændigt splittet af og fyldt op med avisudklip med endnu flere kageopskrifter. Min mormor elskede at bage, og der var altid nybagte boller og kager, når man besøgte hende som barn.

Mit eksemplar af bogen er fra 1975 og heri fandt jeg opskriften på ‘Märtas skurna chokladkakor’. Jeg håber, at Märta kan tilgive mig. Jeg har nemlig fuldstændig splittet hendes opskrift af og bygget den op igen med næsten udelukkende nye ingredienser. Chokoladesnitterne smager dermed ikke helt som i den originale opskrift (smør kan alligevel noget i småkager) men de er gode – også i den mere antiinflammatoriske version! Sprøde udenpå og lidt seje indeni. Hvis du ønsker at finde den originale opskrift, skal du bare søge efter ‘Svenske chokoladesnitter’ på nettet. Alle madbloggere med respekt for sig selv, har en opskrift på disse liggende på deres hjemmeside 😉Og nu har jeg også!

Problematikken med at skifte smørret ud mod kokosfedt, er at det er sværere at få småkagerne sprøde. Det løste jeg ved at lade dem stå en time på 100 grader efter bagning og derefter køle helt af i eftervarmen. Hvis du er vant til at bruge en air-fryer, er jeg næsten sikker på, at den kan være løsningen. Og hvis ikke du bryder dig om smagen af kokos (man kan smage det en lille smule) kan du bruge en smagsneutral kokosolie. Måske kunne du også tænke dig at prøve mine Julesmåkager med kanel?

Lad os komme i gang! 👩🏼‍🍳

Svenske chokoladesnitter

Antal

25

styk
Forberedelse

30

minutter
Færdige på

2

timer 

Ingredienser

  • 100 g kokosfedt (ikke smeltet)

  • 2 dl mandler (eller 3 dl mandelmel)

  • 125 g dadler

  • 2 spsk. vand

  • 2 spsk. kakao

  • ½ tsk. bagepulver

  • 1 tsk. vaniljepulver

  • 1 lille æg

  • Pensling
  • Pisket æggehvide

  • Hakkede hasselnødder

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 225 grader.
  • Hak mandlerne fint til mandelmel.
  • Blend dadler sammen med vand til dadelpasta og bland det sammen med mandelmelet og resten af ingredienserne til en dej.
  • Fordel dejen på en bageplade med bagepapir ved hjælp af en dejskraber til en lang strimle, ca. 8 cm bred og 1 cm høj. Pensl med pisket æggehvide og drys de hakkede hasselnødder over.
  • Bag dejen midt i ovnen i ca. 15. minutter og tag den derefter ud og skær den skråt til ca. 2 cm. brede småkager. Sænk temperaturen til 100 grader og stil småkagerne tilbage i ovnen ca. en times tid. Sluk derefter for varmen og lad dem køle af i ovnen sammen med eftervarmen.

4 Kommentarer

  1. Birgit Thurison

    Kan det være rigtigt med 2 dl mandler eller 3 dl mandelmel?
    De 2 dl mandler blendel jo og bliver derved til mindre end 2 dl

    • Hej Birgit, jeg kan godt se, det lyder lidt underligt 😊 men da jeg blendede 2 dl mandler blev det til 3 dl mel – så det fyldte faktisk mere end før de blev blendet. Oplevede du det omvendte? KH Malin

  2. Birgit Thurison

    😊 nej jeg har ikke lavet opskriften endnu, men jeg synes bare det lød underligt.
    Det giver faktisk ret go mening det du skriver, da der bliver blendet en del luft ind, men hvis det er købt mandelmel, ændrer forholdene sig så ikke, mon

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*