Surdejsboller med fuldkorn og valnødder

Der skulle en del forsøg til, før denne opskrift faldt i hak. Jeg ville nemlig gerne lave surdejsboller bagt med fuldkorn, og det viste sig at være lidt af en kunst, da de gang på gang blev mere kompakte, end jeg ønskede. Familien har været udsat for rimelig mange forsøg og hjemmebagt brød næsten hver eneste dag den seneste tid. Nu mener jeg altså selv, at jeg har fundet en opskrift, der fungerer, og derfor kommer den nu på hjemmesiden. Noget af det bedste, jeg ved, er valnøddeboller, så selvfølgelig skulle der en god portion grofthakkede valnødder i dejen – så bollerne indeholder både knas og en god portion omega-3.

Bollerne er bagt med surdej, og hvis du endnu ikke har fået gang i en, kan du få hjælp til at starte én lige her. Det er egentlig supernemt (sagde hende, der virkelig brugte lang tid på at lykkes), når man først fanger det. Man skal bare følge et trin ad gangen og derefter finde rytmen.

Jeg er stadig ret meget nybegynder, når det kommer til bagning, og jeg fandt først rigtig glæden ved det, da jeg opdagede surdej. Sidste år fik jeg et bagestål i julegave, og det har bidraget til, at der nu for alvor er kommet gang i det lille hjemmebageri. Det er så meget sjovere at bage, når resultatet bliver professionelt – for det gør det, når man bager med bagestål. Bagestålet giver ovnen næsten samme effekt som en stenovn og leder varmen til brødet cirka 18 gange bedre end en pizzasten. Det resulterer i høje, luftige brød med en meget sprødere skorpe.. Her finder du det bagestål, jeg selv er så glad for. Det indeholder udover selve stenen også to plader (som bruges til at tage brødet ind og ud ad ovnen) og en dejcutter*.

Når du bager med surdej, skal du på et tidspunkt trække og folde dejen et antal gange, før du lader den stå og koldhæve natten over. I nedenstående video viser de fra Meyers surdejsskole, hvordan man gør det.

Hvis du får prøvet opskriften, vil jeg elske at høre fra dig. Skriv gerne en kommentar her og hvis du deler mine opskrifter på Instagram, husk at tagge mig @malins_mad – så kan jeg nemlig se, hvad du har lavet ❤️

Surdejsboller med fuldkorn og valnødder

Antal

10

stk.

Ingredienser

  • 400 g koldt vand

  • 100 g hvedemel

  • 100 g hvid hvede fuldkorn

  • 100 g sigtet speltmel

  • 100 g rugmel

  • 12 g fint salt

  • 5 g gær + opløst i 1 spsk. vand

  • 100 g hakkede valnødder

  • 40 g aktiv surdej

Sådan gør du:

  • Dag 1
  • Bland de 4 melsorter med vandet, dæk skålen med plast, og lad dejen stå og trække en times tid (autolyse).
  • Bland resten af ingredienserne i dejen og ælt den godt sammen. Dæk skålen med plastik igen og lad den stå en halvtimes tid.
  • Lav nu ‘stræk og fold’ 4-5 gange (se evt. videoen i teksten oven) og stil derefter dejen at hvile igen. Gentag 3-4 gange hver halve time og stil derefter dejen koldt natten over, eksempelvis i køleskabet.
  • Dag 2
  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft – (læg gerne et bagestål i ovnen, hvis du har et) og vent til ovnen er virkelig varm.
  • Hæld lidt mel på køkkenbordet og hæld dejen ud på melet. Fold dejen sammen over midten og og skær den derefter ud til boller. Læg bollerne på et bagepapir og løft dem over på det varme bagestål eller bagepladen.
  • Bag bollerne i 12 minutter og lad dem derefter køle af på en rist.

*Indlægget indeholder affiliate links. Det betyder, at hvis du køber via disse links, modtager jeg en lille kommission – uden ekstra omkostninger for dig. Det hjælper mig med at fortsætte med at udvikle og dele opskrifter fra mit antiinflammatoriske køkken.

2 Kommentarer

  1. Hej Malin
    Er det en hvede surdej el. rugsurdej du bruger.
    Vh. Bent

    • Hej Bent,
      Jeg har en surdej der bliver fodret med både hvedemel og rugmel, og jeg bruger den til både rugbrød og hvedebrød. Linker lige til den opskrift jeg bruger, og håber, det kan guide dig: Min Surdej Håber, du får lyst at prøve opskriften og at du bliver glad for den 🙂 KH Malin

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*