Food Pharmacy – en fortælling om tarmflora og antiinflammatorisk mad

Forfattere: Lina Nertby Aurell og Mia Clase

Synes du ligesom jeg, at det med vores tarmflora, onde og gode bakterier og antiinflammatorisk kost er vildt spændende? Eller er du en af dem, der ikke helt har forstået alt det ståhej omkring vores tarm? Eller måske har du endnu ikke helt fundet ud af, hvad det der med vores tarmflora egentlig har med vores helbred at gøre? Uanset om du tilhører kategori 1, 2 eller 3, vil jeg varmt anbefale bogen ‘Food Pharmacy’ af Lina Nertby Aurell og Mia Clase. Bogen kan “ordineres til alle som vil spise sig til et sundere liv og den kan ikke overdoseres”.

“En fortælling om tarmflora, gode bakterier, forskning og antiinflammatorisk mad” – synes du, det lyder tørt og en lille smule nørdet? Det kan godt være. Lina og Mia har dog formået at formidle det lidt nørdede emne på en måde, som gør læren om vores tarmflora både spændende og interessant. Og vist er det så, at det er nemmere at lave sunde valg, når man har en forståelse for hvordan vores valg påvirker os. Og hvorfor.

Når du har læst bogen, ved du hvordan du skal pleje de gode bakterier – dem der støtter vores immunforsvar. Du ved hvad du skal spise meget af, og hvad du skal undgå. Du får samtidig at vide, hvordan du med den rigtige kost kan gøre livet surt for de onde bakterier – dem der medvirker til at skabe inflammation i kroppen.

De onde bakterier bliver i bogen omtalt som Darth Vader og hans armé. Slaget står selvfølgelig mellem ham og Luke Skywalker, og de to figurer fra Star Wars går som en rød tråd gennem bogen. De er med til at illustrere slaget mellem de gode og de onde bakterier på en humoristisk og let forstået måde.

Dine gode Luke Skywalkers kan du stole på. De er altid parate til at slås for dit helbred så længe du giver dem den rette næring. Når du spiser rå grøntsager, begynder de hurtigt at formere sig, og til sidst er deres antal så stort, at de kan blokkere for de onde Darth Vaders og dæmpe inflammationen i kroppen. Problemet er bare, at den mad, de fleste af os spiser, er bedre for vores Darth Vaders, end den er for vores Luke Skywalkers.

Food Pharmacy, kapitel 3 – Slaget om tarmen.

Bogen er fremfor alt en fortælling om tarmflora og om antiinflammatorisk kost, men den indeholder også en god håndfuld ‘tarmstyrkende’ opskrifter. Du kan f.eks. finde opskriften på Luke Skywalkers megalækre granola. Det er en granola fyld med sunde nødder og kerner men uden gluten og tilsat sukker (da sukker er en af de fødevarer der er med til at styrke Darth Vaders armé).

Da vi lærte hinanden at kende, var chokoladekage en central ting. Bogstaveligt talt – den stod altid mellem os. Ofte sad vi på gulvet i Mias værelse, lyttede til Whitney Houston og kastede vores hjemmebag i os direkte fra formen. Nogen gange spiste vi den ikke en gang fra formen, men spiste dejen direkte ud af skålen. Vi kunne endda finde på ikke engang at blande dejen, men hældte sukker, smør og kakao direkte i munden og gurglede. Det fungerede fint.

Fra Linas og Mias Sukker-CV

Bogen findes både som e-bog og helt almindelig indbundet bog blandt andet hos Saxo (reklamelink).

En kommentar

  1. Pingback: Granola med boghvede - Malins Mad - granola uden sukker

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*