Sundhed i balance

sundhed i balance

Kender du godt det med at du har spist ifølge din sunde kostplan hele dagen, takket nej til kagen på kontoret, og så om aftenen falder du i og tager en flødebolle til kaffen? De fleste af os kender nok følelsen af at ‘nu kan det også være lige meget – det hele er nu alligevel ødelagt’… Og så kan man jo lige så godt tage flødebolle nummer 2. Der er en ny dag i morgen, og så starter vi forfra, men lige denne dag ender med en rigtig træls, dårlig samvittighed og følelsen af at mislykkes. Igen!

Som ung fik jeg ofte supermotivation til at starte et ‘nyt, sundt liv’. Ikke fordi jeg var mere usund end andre, unge mennesker, men det var noget med den totalt sunde livsstil fra ugebladene der virkelig attraherede mig. Jeg købte bladene og bøger til inspiration og jeg planlagte hvordan jeg fra mandag skulle gå all-in i min nye livsstil. Jeg købte videobånd med Cindy Crawfords træningsprogram og planlagte løbetræning flere gange om ugen. Kosten skulle bestå af store, grønne salater og fisk og jeg skulle helt droppe alkohol og alt det der lignede slik, kager, is og chips. Og jeg var virkelig topmotiveret mandag morgen, stadig ok motiveret tirsdag, men onsdag begyndte jeg at give lidt afkald på mine løfter. Torsdag var jeg helt tilbage hvor jeg kom fra.

Ovenstående scenarie gentog sig ikke kun en gang, men mange! Jeg var lige så motiveret hver eneste gang under planlægningsfasen, og blev lige så skuffet på mig selv hver gang jeg gav op. Der skulle gå rigtig mange år før jeg forstod hvorfor det ikke lykkedes…

Jeg kan godt lide udtrykket ‘Sundhed i balance’ og for mig betyder det to ting. Det ene er at jeg giver plads til at ‘snyde og nyde’ lidt og unde mig hvad jeg har lyst til i hverdagen – en gang imellem! Men det betyder også, at jeg ikke giver helt slip på min antiinflammatoriske livsstil i weekenden eller når jeg holder ferie. Det med at tænke sundhed som noget der er sort eller hvidt kan være farligt, da risikoen for at falde i, er stor. Jeg vil sige, at den er nærmest uundgåelig.

Hvad vi nyder og ikke vil give afkald på, er forskelligt fra person til person. Jeg spurgte på et tidspunkt en gruppe kvinder hvilke lækkerier, de absolut ikke ville give slip på. Der var stor enighed; ost og rødvin. Selv spiser jeg også ost – men ikke hver dag. Jeg drikker også et glas rødvin – og endnu hellere en kold øl – men ikke hver uge (så kedelig er jeg 😉 ). I ferien bliver det til mere, men jeg er hurtig til at komme tilbage til rutinerne, når jeg er hjemme igen… Jeg har fundet en sund balance som passer mig. Nogle kalder det 80/20 – hvilket betyder at man spiser antiinflammatorisk ca. 80% af tiden og under sig det man har lyst til (eller bliver budt) 20% af tiden. Det er en måde at gøre det på, som passer til mange.

Husk at tænke på din kost som en ‘helhed’ – det er det du spiser normalt, der gør en forskel i det lange løb. Ikke det du spiser en gang imellem. Derfor er det rigtig vigtig at man finder sin egen balance i forhold til sundhed. Hvad vil du absolut ikke give afkald på? Rødvin, kage og franskbrød med syltetøj? Nyd din rødvin fredag aften og et stykke kage om søndagen. En skive franskbrød med syltetøj gør ikke noget godt for din krop, men måske for din sind? En enkelt skive eller to i weekenden, vælter ikke læsset. Hvis du spiser næringsrig kost det meste af tiden, kan kroppen håndtere den ‘udfordring’ som fredagsvinen, søndagskagen eller den ene syltetøjsmad bidrager til.

Jeg vi gerne pointere at jeg er langt fra hellig. Jeg elsker chokolade, drikker alt for meget Pepsi max og tømmer chips-posen hvis jeg først har taget hul på den. Så til alle jer der spørger om jeg spiser 100% antiinflammatorisk, om jeg altid vælger det sundeste alternativer og om jeg aldrig spiser slik, så kan jeg svare nej, nej og jo.

Ved at finde en sund balance, hvor du giver plads til det, du virkelig nyder en gang imellem, er chancerne for at lykkes med en kostomlægning så meget større. Hvis du forbyder dig selv at spise ‘alle de lækre ting’, så bliver din kostomlægning svær at komme igennem og det ender med stor sandsynlighed med at du opgiver helt og går tilbage til gamle vaner. Og det er jo synd. Lidt er jo bedre end ingenting…

Følg mig gerne på Instagram, hvis du ønsker mere inspiration til antiinflammatorisk kost.

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*