Glutenfrit brød med boghvede

Jeg er virkelig ringe til at bage. Eller mere korrekt, jeg er virkelig ringe til at tage mig sammen til at bage. Og ærligt talt, er jeg heller ikke den helt store brødspiser, og det er vel også en af grundene til at jeg ikke bager så tit. Men vist spiser jeg brød en gang imellem og jeg kan også virkelig nyde det. Specielt, når det er hjemmebagt!

Nu var jeg jo i gang med projekt ‘glutenfri måned’ og det kom bag på mig, så dyrt det var at købe glutenfrit brød! Udbuddet af glutenfrit fuldkorns-rugbrød var ikke bare dyrt men også meget begrænset, så jeg gik i gang i køkkenet. Og hvis jeg selv må sige det, synes jeg faktisk at jeg var ret heldig ved første forsøg, for det her brød, blev virkelig godt.

Det er bagt med blandt andet en stor mængde havregryn (herfra kommer fuldkornet) og hvis du ikke er intolerant over for gluten, er der ingen grund til at købe glutenfrie havregryn. Det var først da brødet stod i ovnen, jeg kom i tanke om at jeg overhoved ikke havde tilføjet noget fedt (udover det naturlige fedt som findes i nødder og kerner) men brødet blev langt fra tørt, så ingen grund til at tilføje yderligere fedt!

Brødet bliver sådan lidt ‘fugtigt’ og saftigt, som jeg godt kan lide det. Jeg skar det i skiver og frøs dem ned enkeltvis før jeg lagde dem i en pose i fryseren. De er nu nemme af tage frem når jeg får lyst til en skive brød og de smager virkelig også lækkert let ristede.

Måske vil du også prøve mine glutenfrie pandekager?

Hvis du ønsker mere inspiration til antiinflammatorisk
kost, følg gerne med på Instagram.

Glutenfrit brød med boghvede

1

brød
Forberedelse

15

minutter
Færdig på

2

timer 

15

minutter

Ingredienser

  • 3 dl glutenfrie havregryn

  • 15 g loppefrøskaller (reklamelink)

  • 1½ dl boghvedemel (reklamelink)

  • 3 spsk. sesamfrø

  • 2 dl solsikkekerner

  • 100 g hasselnødder

  • 1 tsk. salt

  • 20 g gær

  • 75 g dadler

  • 6 dl kefir

Sådan gør du

  • Blend dadlerne sammen med 1 dl kefir. Hæld ‘dadel-kefiren’ i en gryde sammen med resten af kefir’en og varm det op til ca. 37 grader.
  • Smuldr gæren i en skål og hæld den lune kefir over gær og rør rundt indtil det er opløst.
  • Tilsæt havregryn, loppefrø, boghvedemel, sesamfrø, solsikkekerner, salt og groft hakkede hasselnødder. Arbejd sammen til en dej.
  • Tænd ovnen på 175 grader. Smør en form med lidt olie eller læg et bagepapir i. Hæld dejen i formen og drys lidt solsikkekerner ovenpå. Lad brødet hæve i ca. 60 min.
  • Bag brødet længst ned i ovnen i 45 minutter. Hæld det ud af formen og bag det videre på risten i yderligere 15 minutter.
  • Lad det køle af på en rist.

10 Kommentarer

  1. Glæder mig til at bage brødet. Men jeg er i tvivl om mængden af kefir. I ingredienslisten står 6 dl og i opskriften står 1 dl.

    • Hej Janne, dejligt at du vil forsøge at bage brødet! 🙂 Den er god nok, der er 6 dl kefir i brødet. I opskriften står: ‘Blend dadlerne sammen med 1 dl kefir. Hæld ‘dadel-kefiren’ i en gryde sammen med resten af kefir’en og varm det op til ca. 37 grader’. Jeg syntes at det var nemmere at blende dadlerne med en mindre mængde kefir for at derefter tilsætte resten. Håber, det giver mening. God fornøjelse med brødet:)

  2. Helle Scheel

    Hej Malin
    Tak for dine dejlige opskrifter
    Jeg har bagt dette brød 2 gange, det smager skønt, MEN …
    det er hver gang faldet en del sammen, kort efter at det kom ud af ovnen
    – har du et bud på, hvad jeg gør galt ?
    Mange hilsener Helle

  3. Helle Scheel

    Fik ikke skrevet min e-mail korrekt

    • Kære Helle, jeg har ikke selv prøvet at brødet falder sammen men jeg er ikke selv den store bage specialist 😉 så jeg var nødt til at søge lidt efter hvad grunden til det ‘sammenfaldne brød’ kan være. Det jeg er kommet frem til, er grunden tit er at brødet har fået hæve for længe. Hvis du ikke har ladet dejen hæve længere end de 60 minutter som står i opskriften, kunne nu måske prøve at lade brødet hæve lidt kortere tid, måske omkring 30 minutter for at se, om det hjælper. Jeg håber, det hjælper! KH Malin

  4. Helle Johansen Scheel

    1000 tak for dit svar, – det vil jeg prøve.
    Jeg var ikke klar over, at det kunne være problemet.
    Jeg er lidt bange for, når jeg vender det ud af formen og skal tage bagepapiret af, at det ligesom også “punkterer” brødet 🙁 Hvordan afkøler du det, – står det bare på en rist – og står det med bunden i vejret eller bare normalt ?
    Tak for din tid 🙂
    Kh Helle

    • Ja, du kan jo prøve det. Som sagt, er jeg ikke den store bage ekspert, men det var noget jeg søgte mig frem til. Jeg hælder forsigtig brødet ud af formen og lader det køle af på en rist – ikke med bunden i vejret, men normalt Lad det evt køle af en halvtimes tid, før du vender det ud af formen. Du må meget gerne give lyd fra dig igen og fortælle, om det lykkedes med kortere hævningstid. KH Malin

  5. Tak, jeg prøver – og skal nok vende tilbage

  6. Linda Skovgaard

    Hej Malin
    Kan jeg erstatte kefir med noget andet?

    • Hej Linda, Jeg tænker at du kan erstatte kefir med et andet syrnet mælkeprodukt, f.eks. A38. Ville det fungere for dig?

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*