Biksemad, eller Pytt i panna på svensk. Og på spansk skulle det efter sigende hedde ‘Ropa vieja’ – gammelt tøj. Det spanske navn tyder på at det er en ret, hvor man bruger lidt af det man har. En resteret. Vi har tidligere typisk lavet en omgang biksemad, hvis vi har haft en rest Culottesteg. I dag laver vi meget sjældent en steg, og det er derfor lige så sjældent, vi har en rest steg at lave biksemad af.
Men vi er vilde med biksemad og det kan jo laves, selvom man ikke har rester af en steg. Her hjemme står oksekød ikke længere så højt i kurs, og vi plejer derfor at skifte oksekødet ud mod kylling. Intet ondt sagt om almindelige kartofler, men søde kartofler smager altså bare bedre. Og så tæller de med i de 600 g grønt om dagen, hvilket almindelige kartofler ikke gør. Hvis du lige som jeg er vild med de søde kartofler, er der meget mere inspiration at finde her.
Til biksemaden serverer man typisk et spejlæg og indlagte rødbeder. De indlagte rødbeder smager også dejligt, men indeholder som regel en del sukker. Derfor laver vi dem i ovnen og personligt kan jeg bedre lide de ovnbagte end de indlagte. De smager mere af rødbeder.
Husk, at du kan følge mig på Instagram, hvis du ønsker mere inspiration til den antiinflammatoriske kost og livsstil.
Biksemad
4
portioner30
minutter45
minutterIngredienser
400 g kyllingebryst
2 gule løg
800 g søde kartofler
4 store rødbeder
olivenolie
salt og peber
4 æg til servering
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Start med at skrælle kartoflerne og rødbederne. Skær de søde kartofler i små tern og rødbederne i tynde skiver. Læg dem på hver sin bageplade med bagepapir og hæld lidt olivenolie over. Drys med salt og bag rodfrugterne i ca. 30 minutter eller indtil de er gennemstegte.
- Skær undertiden løg og kylling i små tern. Steg dem i omgang på en stegepande i lidt olivenolie.
- Bland kylling og løg sammen med de søde kartofler. Smag af med salt og peber.
- Server med de ovnbage rødbeder og et spejlæg.