Svensk julekage

Svensk julkage (eller ‘mjuk pepparkaka’) er en af mine absolutte yndlingskager. Den smager og dufter kraftig af jul, men jeg kan alligevel finde på at lave den når som helst på året, bare fordi den smager så godt.

Jeg har en gammel klassisk opskrift i min 30 år gamle kogebog. Men den indeholder rigeligt af både sukker og hvedemel, så jeg har selvfølgelig kastet mig ud i en antiinflammatorisk variant. Det er ikke første gang jeg forsøger at forbedre denne opskrift, men det er første gang forsøget bliver så godt, at det tåler at lægges på hjemmesiden!

Svensk julekage

Antal portioner

8

skiver
Forberedelse

20

minutter
Færdig på

1

time 

20

minutter

Ingredienser

  • 1 dl hakkede valnødder

  • 2 dl mandler

  • 1 dl boghvedemel (reklamelink)

  • 1 tsk. natron

  • 2 tsk. ingefær

  • 2 tsk. kanel

  • 1 tsk. nelliker

  • 1 tsk. kardemomme

  • 1 æg

  • 150-175 g dadler (uden sten)

  • 2 spsk. kokosolie

  • 1 dl kefir

  • lidt kokosolie til at smøre formen med

Sådan gør du

  • Hak valnødderne fint. Læg et stykke bagepapir i en form (ca. 0,5 liter) og smør med lidt kokosolie. Brug derefter de finthakkede valnødder som rasp. Gem lidt til topping.
  • Hak mandlerne helt fint til mel og bland det sammen med boghvedemel, natron og alle krydderier.
  • Blend kefir sammen med 2 spsk. kokosolie og dadlerne.
  • Pisk ægget luftigt og bland det sammen med kefir-blandingen og mel-blandingen. Rør det hele godt sammen og hæld det i formen
  • Bag kagen midt i ovnen på 175 grader, ca. 45 minutter eller indtil den ikke længere er klistret i midten (prøv med en tandstikke).
  • Lad den køle lidt af, før du skærer den op.

4 Kommentarer

  1. Jeg lever lowcarb og syntes ikke boghvedemelet lige passer ind dér der er ingen fibre af betydning i boghveden så jeg kan måske bare undlade det?

    • Hej Lotte, jeg ved ikke om kagen ‘holder sammen’ uden mel, det må næsten komme an på en prøve. Du kan evt. prøve at erstatte den med lidt mere mandelmel? Fortæl gerne, hvordan det går og dejligt, du har lyst at prøve opskriften.

  2. synes ikke jeg er stødt på kefir i mine utikker,- er der noget som kan erstatte dette – eller kender du evt butikskæden som forhandler det ?
    er ny indenfor ai og har lige fundet din side – så spændende..

    • Hej Lilian, først af alt; velkommen her 🙂 Dejligt du fandt min hjemmeside og at du kan lide den! Kefir findes de fleste steder, f.eks. i Netto, Rema og Bilka. Hvis ikke du kan finde det, kan du bruge A38 i stedet evt. i kombination med lidt plantemælk, da A38 er tykkere i konsistensen end kefir. Hel og lykke med opskriften 🙂

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*