Hmm… det ligner til forveksling den rødkål man får til jul, ikke? Farven ligner rigtig meget og egentlig også konsistensen. Men indholdet er noget helt andet, det er nemlig fermenterede rødbeder. Rødbeder der har fået lov at stå på mit køkkenbord i næsten 2 uger for at gære og det kom det noget rigtig godt ud af! Jeg har tilføjet lidt kål til rødbederne, fordi kål naturligt indeholder mælkesyrebakterier som sætter gang i fermenteringen.
Når du masserer grøntsagerne, skal der komme så meget væske ud af dem, at det løber gennem fingrene på dig. Jeg var lidt skeptisk den gang jeg skulle presse vandet ud af rødbederne. Jeg frygtede, at hænderne skulle bliver forfærdeligt misfarvede og at misfarvningen skulle blive siddende i flere dage, men sjovt nok, var de bare til at skylle af bagefter.
Nu har jeg fermenteret lidt forskelligt og jeg er vant til at altid have et glas eller to af nogen slags fermenteret grøntsag i køleskabet. Og jeg spiser det til alt! Det er saftigt og syrligt og smager godt som tilbehør til det meste. Hvis du er lidt usikker på hvordan du skal bruge disse fermenterede rødbeder – bare prøv dig frem. Stil et lille glas på bordet, når du serverer aftensmad, og se om ikke det lige bliver prikken over i til måltidet. Hvis du får lyst at prøve andre fermenterede grøntsager, har jeg tidligere delt opskriften på både klassisk surkål og Curtido fra El Salvador.
Et lille tip! Personligt synes jeg at fermenterede grøntsager smager bedst, hvis man serverer dem kolde – direkte fra køleskabet.
Fermenterede rødbeder
1
liter30
minutterIngredienser
600 g økologiske rødbeder
200 g økologisk hvidkål
15 g salt
Sådan gør du
- Skræl rødbederne og skær dem sammen med kålen i fine strimler (gerne i en foodprocessor eller på et mandolinjern).
- Bland rødbeder og hvidkål sammen med salt og lad det stå og trække en times tid.
- Masser derefter grøntsagerne så at de frigiver væske.
- Læg grøntsagerne i et patentglas med gummiring og tryk dem godt sammen i glasset. De skal dækkes af væsken.
- Stil glasset mørkt i rumstemperatur i ca. 10 dage. I starten bobler grøntsagerne lidt, så sæt evt. en lille tallerken under glasset, hvis det skulle løbe over.
- Du kan opbevare glasset i køleskabet i flere måneder.