Lun kartoffelsalat

Hver gang jeg laver noget med kartofler, får jeg at vide, jeg laver det for sjældent. Jeg er bare ikke en ‘sovs-og kartoffel-pige’, og almindelige kogte kartofler er noget af det kedeligste jeg ved. Undskyld, men jeg mener det virkelig. MEN, der er jo såååå mange andre lækre måder at lave kartofler på, så det er egentlig en ret dårlig undskyldning for at jeg bruger dem så sjældent.

Jeg hører om mange der helt forsøger at undgå kartofler, da kartofler desværre har fået et ret dårligt ry de seneste år. Grunden til at man ikke bør gå amok i kartofler, er det høje indhold af stivelse. Stivelsen nedbrydes nemlig i tyndtarmen, hvilket bidrager til at blodsukkeret stiger hurtigt. Og blodsukker som stiger hurtigt, er jo noget vi gerne vil undgå.​​​​​​​​
​​​​​​​​
Men vidste du, at hvis du lader kartoflerne køle af, forvandles en del af stivelse i kartoflerne til resistent stivelse og får dermed samme gode egenskaber som kostfibre? Resistent stivelse nedbrydes nemlig ikke i tyndtarmen. I stedet rejser det hele vejen ned til tyktarmen, hvor de fungerer som føde til vores gode tarmbakterier.​​​​​​​​
​​​​​​​​
De afkølede kartofler må godt varmes op igen bagefter, så lav eventuelt brasede kartofler af gårdagens kogte kartofler. Eller brug dem i dejen, når du bager. Og noget af det bedste der findes, er vel en fransk kartoffelsalat med olivenolie og eddike

Hvis du ønsker at få gavn af den resistente stivelse i denne salat, skal kartoflerne køle af, før salaten spises. Vi spiste salaten lun om aftenen, men jeg nød de afkølede rester til frokost den efterfølgende dag, og kan godt bekræfte, at salaten også smager lækker kold.
​​​​​​​​
Til sidst vil jeg for en sikkerheds skyld nævne, at man sagtens kan spise kogte (varme) kartofler en gang imellem, hvis man kan lide det! Som altid er det mængden og frekvensen der tæller 😊​​​​​​​​

Måske kan du også lide mine Ristede, nye kartofler

Lun kartoffelsalat

Portioner

3

Portioner
Forberedelse

15

minutter
Færdig på

50

minutter

Ingredienser

  • 650 g små kartofler (evt. nye)

  • 150 g gulerødder

  • 250 g asparges

  • 1 rødt løg

  • olivenolie

  • salt

  • Dressing
  • 1½ spsk. olivenolie

  • ½ spsk. vand

  • ½ spsk. vineddike

  • ½ spsk. sennep

  • 1 tsk. honning

  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 250 grader.
  • Vask kartofler, gulrødder og asparges – knæk og fjern det nederste af aspargesen. Skræl løget og skær det i både. Skær asparges i halve og gulerødder i stænger.
  • Læg kartofler og løg på en bradepande med bagepapir, hæld lidt olivenolie over og drys med lidt salt. Bag dem i ovnen i ca. 40 minutter.
  • Når der er 15 minutter tilbage på kartoflerne i ovnen lægger du også gulerødderne på bradepanden.
  • Når kartoflerne mangler 5 minutter, lægger du til sidst asparges på bradepanden.

Efterlad en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*