Lektion 24 – Julen nærmer sig. Hvad så nu?

Om en måned er det juleaften. Og hvad gør vi så? Så bliver det hele jo ødelagt igen, ikke? Alt det vi i løbet af de sidste to måneder stille og rolig har bygget op, alle de gode vaner… Eller?

Julen kan godt være en udfordring for mange af os. Maden der bliver serveret er langt fra antiinflammatorisk; masser af kød, forarbejdet mad som skinke, pølser og leverpostej, slik, småkager og chokolade i lange baner, alkohol og sodavand. Grøntsagerne der bliver serveret er kogt i piskefløde eller sukker. Og der er meget af det og det bliver serveret i hele december og i stor del af november.

Jeg vil opfordre dig til at forsøge at huske på balancen – også i julen. Personligt tænker jeg overhoved ikke over hvad jeg spiser selve juleaften eller dagene derefter, men jeg spiser det, jeg har lyst til. Men da julen jo nærmest starter allerede omkring halloween, duer det ikke rigtig at man giver helt slip i hele ‘jule-perioden’. Forsøg at være lidt opmærksom på hvad du vælger til og fra og hvilke mængder du spiser. For vist er der også muligheder for at vælge lidt sundere til også i julen; en rugbrød med sild, laks, æg, rødkålssalater eller grønkålssalater fra buffeten samt nødder, mandariner og tørret frugt som figner og abrikoser er som regel en mulighed. Det betyder ikke at du behøver at vælge flæskesteg og medister fra, men måske behøver de ikke at fylde hele tallerkenen til julefrokosten? Og hvem ved, måske er det heller ikke medisterpølsen du har mest lyst til i år, måske lokker rødkålssalaten med appelsin mere? Sådan har jeg det nemlig selv, så den balance bliver nemmere at finde med tiden, efterhånden som du får spist mere antiinflammatorisk.

Du skal også huske at nyde julen, den må ikke blive en stressfaktor på grund af maden. Vælg til og fra så godt du kan og nyd det. Og på den anden side af nytår plejer tilbudsaviserne som regel at være fyldt op med havregryn, danskvand og grøntsager. Så er det op på hesten igen! 😉

På fredag vil jeg dele nogle idéer med dig, om hvordan du kan lave julen lidt sundere. Bare fordi vi spiser antiinflammatorisk, skal vi ikke snydes for julehygge, vel! Der er nemlig også mulighed for at lave godter med kanel, nelliker og ingefær lidt sundere. Faktisk en hel del sundere.

Og hvordan går det med din ‘antiinflammatoriske uge’? Jeg vil så gerne høre hvordan det går, så skriv gerne til mig og fortæl!