Om Malins Mad

Malins Mad er en antiinflammatorisk madblog, og opskrifterne jeg deler her er baseret på den Antiinflammatoriske kostpyramide. Det betyder i store træk masser af grøntsager, frugt og bær, fjerkræ, (fed) fisk, nødder og kerner, sunde fedtstoffer og antiinflammatoriske krydderier suppleret med rodfrugter, bælgfrugter, fuldkorn og syrnede mælkeprodukter.

Mange går rundt med ‘skjult inflammation’ i kroppen. Inflammationen opstår blandt andet gennem en uhensigtsmæssig livsstil og en ubalanceret kost. Et blodsukker der flyver op og ned, ubalance mellem omega 6- og omega 3-fedtsyrer eller store mængder af hurtige kulhydrater er tre eksempler på overbelastning som sætter immunforsvaret på overarbejde.

Symptomerne på kronisk inflammation kan variere og virker som regel ganske uskyldige – mange af dem tager vi nok ikke så alvorligt; uforklarlig træthed, fordøjelsesproblemer, hovedpine, hudproblemer og høje kolesteroltal – noget rigtig mange af os døjer med i en eller anden grad. Et af de helt store problemer med denne inflammation er, at den kan udvikle sig til et flertal livsstilssygdomme, f.eks. diabetes type 2, hjerte-kar-sygdomme, mave-tarmproblemer og gigtlidelser som leddegigt og urinsyregigt.

Personligt havde jeg i rigtig mange år fordøjelsesproblemer og daglige mavesmerter. Ved at omlægge min kost, forsvandt både problemer og smerter, og denne kostomlægning blev startskuddet for min store interesse for kost og kostens betydning for helbredet.

Min opfattelse er, at forvirringen omkring antiiflammatorisk kost er stor og at der hersker tvivl om hvad man egentlig ‘må’ spise. Nogle udelukker både mælkeprodukter, rodfrugter, bælgfrugter og gluten – for en sikkerheds skyld. Det er ærgerligt. Disse fødevarer bidrager med nyttige fibre, vitaminer og sunde bakterier og kan med fordel spises (hvis ikke man er intolerant eller allergisk selvfølgelig). Kunsten er at finde en sund balance og selvfølgelig også de alternativer der er til mest gavn for dig og dit helbred.

De senere år er det blevet fastslået, at rødt kød (kød fra firbenede dyr) øger risikoen for visse former for kræft (kræft i tyk- og endetarm) og skal derfor, ifølge de officielle kostråd, begrænses til højst 500 g om ugen. Rødt kød fremmer også inflammation i kroppen og hører derfor til de fødevarer der skal begrænses ifølge den AI kostpyramide. Det betyder, at vi bliver nødt til at tænke i nye baner og i høj grad udskifte det sundhedsskadelige kød, mod sunde, plantebaserede alternativer.

Plantebaseret kost, er stadig relativt nyt for mig. Hele familien – mig selv inklusive – har altid været glad for kød og vi har spist store mængder af det. Hver dag og til hvert eneste måltid. Når man er vant til at bygge et måltid op omkring kød, så kan det være svært at vide, hvordan man skal gribe det an! Og sådan tror jeg faktisk, at mange har det. Mit bedste råd til dig, hvis du også synes det virker lidt uoverskueligt, er at simpelthen ‘tage hul på det’. Start med en enkelt kødfri dag om ugen og prøv dig frem. Hvis den første opskrift du laver ikke bliver et hit, prøv en anden. Prøv dig frem og find dine egne plantebaserede livretter og acceptere, at det tager tid at lære nyt. Den plantebaserede kost har for mig åbnet en dør til et helt nyt køkken og helt nye, fantastiske smagsoplevelser.

Selvom jeg som regel spiser en sund og næringsrig kost, er der også plads til fredagsslik og en kold øl i weekenden. Balance er enormt vigtig – også når det gælder kosten.